Blogs voor Sensibaas

GGZ vs. Energetische Therapie

By 3 juli 2019 No Comments

Hee lieve allemaal,

Weer een nieuwe blog… Deze keer zal ik iets dieper in gaan op het stukje waar de psychische hulpverlening voor mij niet bracht wat ik hoopte.

Mensen helpen
Ergens heb ik mijn hele leven lang al het gevoel dat ik hier ben om mensen te helpen… maar toen ik zelf hulp nodig had bracht dit mij uiteindelijk niet wat ik gehoopt had.

Burn-out en hulp via GGZ
In 2014 ben ik met een burn-out thuis komen zitten want er was in een korte periode heel veel gebeurd! Dat zal ik in latere blogs nog behandelen.
Mijn werkgever gaf mij alle ruimte maar stelde wel eisen, (logisch natuurlijk!) één daarvan was dat ik hulp zou zoeken. Via de huisarts werd ik naar een GGZ-instelling doorgestuurd.
Het eerste consult bij deze instantie bestond uit een kennismaking, hier heb ik ook aangegeven dat ik mij altijd anders voelde dan anderen. Een vriendin van mij was gediagnostiseerd met borderline en ik kon mij daar ook wel in vinden, dit kaartte ik aan bij hen en ik moest allemaal testen doen. Allemaal gebaseerd op ervaringen en onderzoeken. Uit deze onderzoeken kwam naar voren dat mijn emmertje met energie leeg was en dat ik best wel wat karaktertrekken van borderline had. De diagnose gaf mij een soort stempeltje en houvast want ik kon het nu in ieder geval verklaren. Vervolgens voerde ik gesprekken met een psycholoog en werd ik naar huis gestuurd met opdrachten, deze opdrachten zouden ervoor zorgen dat ik weer positiever in het leven zou komen te staan en langzaamaan weer toe kon werken naar meer energie. De opdrachten vond ik stom en deed ik over het algemeen maar halfbakken… Ik voelde niet dat dit bij mij paste en na een aantal gesprekken dit te hebben aangekaart is er besloten de behandeling stop te zetten. En toen? Langzaamaan ben ik zelf weer opgekrabbeld en lukte het mij weer fulltime te werken maar het gevoel dat dit traject mij echt geholpen heeft? Nee.
Begrijp mij niet verkeerd… de psychische hulpverlening is zéker heel belangrijk en kunnen wij niet zonder! Het paste alleen niet bij mij.

Stress en werkdruk
Het is een aantal jaren goed gegaan en onlangs schreef ik al eens over mijn werk vorig jaar waar de druk dusdanig hoog was dat ik langzaam weer afstevende op overspannenheid. Toen ik dit aangaf bij mijn werkgever werd in plaats van mij te helpen om te zoeken naar een oplossing, de deur gewezen. Ik mocht nog een week blijven maar daarna zou er afscheid van mij genomen worden…
Mijn zelfvertrouwen kelderde hiermee helemaal omdat ik toch eerlijk aangaf wat er voor mij speelde? Waarom word ik er dan uitgegooid. Via het uitzendbureau hele fijne gesprekken gevoerd want daar werkte ik inmiddels al bijna 2 jaar voor…
Zij vonden voor mij een nieuwe baan, maar dit vond ik zelf absoluut niet leuk. Maar met mij zelf ging het alleen maar slechter en slechter. Uiteindelijk de stap genomen om wederom naar de huisarts te gaan met de vraag om gesprekken te kunnen voeren met de praktijk ondersteuner van de huisarts een psychiatrisch verpleegkundige.

Afijn, terug naar waar deze blog over gaat…
Naast de afspraak die ik gemaakt had via de huisarts bij de praktijkondersteuner had ik inmiddels ook al een afspraak gemaakt bij een energetische therapeute. Ik volgde haar al een tijdje op facebook en door gesprekken met een aantal mensen heb ik de stap genomen om ook naar haar toe te gaan. Beide partijen wisten dat ik ook bij de ander liep… Mijn energetisch therapeute gaf heel duidelijk aan naar mijn gevoel te luisteren en als 1 van de behandelingen niet meer goed voelde dat ik een keuze zou maken. Dat ik “beter” wilde worden was wel duidelijk, alleen met 2 therapeuten ook wel veel want ik kreeg van beide “opdrachten” mee naar huis…
Mijn energetische therapeute liet mij ervaren hoe belangrijk het is om fysiek en emotioneel in balans te komen. Ik had er inmiddels voor gekozen om de behandeling bij de praktijkondersteuner te stoppen. Ik kreeg simpele opdrachten mee naar huis als gronden omdat ik zo druk was in mijn hoofd, meer water drinken want ik dronk te weinig, schrijven in een dagboekje en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het enige verschil met de praktijkondersteuner van de huisarts was dat er naar mij persoonlijk gekeken werd en naar mijn behoeftes tips en opdrachten meegegeven werden. Dit voelde goed en smaakte naar meer. Zo ben ik uiteindelijk ook een cursus gaan volgen om ook energetische healingen te kunnen geven en mijn vraag die ik al jaren stel werd eindelijk beantwoord want ik kan nu ook mensen gaan helpen. Persoonlijk, vanuit gevoel, op maat maar vooral omdat ik mijn ei hierin kwijt kan.

Alternatieve geneeswijzen in opkomst
Nogmaals, de psychische hulpverlening die wij kennen is heel belangrijk en hebben wij ook zeker nodig in de maatschappij waarin wij leven, maar ook alternatieve hulpverlening zoals ik nu doe is een hele mooie mogelijkheid om zelf weer in balans te komen. Mocht jij je niet thuis voelen in de psychische hulpverlening en ben je naar aanleiding van mijn blog nieuwsgierig geworden? Ik sta altijd open voor een gesprek, de koffie en thee staat klaar! Uiteraard zitten aan zo’n gesprek geen kosten verbonden, pas wanneer ervoor gekozen word om bij mij in behandeling te gaan zullen er kosten aan verbonden zijn.

Rust
Ik hoor van mensen in mijn directe omgeving dat ik een stuk rustiger ben, dit voel ik zelf ook zo.
In mijn herinneringen kan ik alleen maar bedenken dat ik altijd druk was, dat ik het gevoel had dat iedereen het over mij had of juist mij aankeek.
Ik straal nu juist kracht en energie uit, iets waar anderen heel goed op gedijen. Ik krijg makkelijker dingen voor elkaar omdat ik geloof dat ik het kan of dat het goed komt.

Lap tekst
Zo, dat was een behoorlijk verhaal en eigenlijk ben ik nog lang niet uitgetypt over dit onderwerp. Als er behoefte is aan meer informatie of praktijksituaties dan hoor ik het graag!

 

Leave a Reply